Eerste exemplaar cursusboek Horecaportier overhandigd

Geschreven op .

VBE Directeur Leon Vincken ontving vandaag officieel het eerste exemplaar van het cursusboek Horecaportier uit handen van directeur John Meuffels van Stichting Vakbekwaamheid Horeca, SVH. Beide heren zijn trots op dit resultaat van het vorig jaar gestartte nieuwe samenwerkingsverband tussen SVH en het Sociaal Fonds Evenementen en Horeca Beveiligingsorganisaties, SFEB, waar Vincken namens de VBE voorzitter van is. De plannen voor verdere samenwerking zijn besproken.

foto HorecaPortier SVH

Bij het tot stand komen van dit nieuwe cursusboek Horecaportier is door de VBE Horeca commissie intensief met de schrijver Arjen Appel samengewerkt. Het resultaat is lesmateriaal dat Horeca beveiligingsbedrijven goed zullen herkennen door de aansluiting met de dagelijkse praktijk. Het boek is voorzien van de allerlaatste wetgeving, ontwikkelingen op het gebied van geweld en incidenten door drugsgebruik en herkenning van diverse soorten wapens. Vooral het gespreksmodel, voorkomen van escalatie van geweld, krijgt veel aandacht. Tot slot wordt er voor het eerst ook een hoofdstuk besteed aan de positie van de horecaportier als werknemer en het belang van zijn arbeidsvoorwaarden in relatie tot zijn werkgever en baas.

Vincken en Meuffels kijken tevreden terug naar dit eerste product van samenwerking tussen SFEB en SVH. Inmiddels zijn gesprekken gestart om samen met SVH ook de Event Security Officer opleiding modulair door te ontwikkelen waarbij vooral het onderdeel Sociale Hygiëne, het gesprek tussen beveiliger en bezoeker uit de cursus Horeca Portier, een plek moet krijgen. Vincken: “in de kern verschillen beide opleidingen niet zo veel van elkaar, hoog tijd dus om enige synchronisatie aan te brengen en te kijken hoe beide opleidingen elkaar kunnen versterken”. Dit laatse is ook een grote wens van de vakbonden vertegenwoordigd in het SFEB.

Wettelijk is er nog een strikte scheiding tussen de inzet van een Horecaportier of Event Security Officer bij horeca gelegenheden of evenementen. Met het gelijk opgaan en meer integreren van beide opleidingen wordt een eerste stap gezet naar breder opleiden en in toekomstige bredere inzetbaarheid van werknemers in de evenementen- en horecabeveiliging.

Het cursusboek Horecaportier is te bestellen op www.svh.nl/studiemateriaal/horecaportier